Toprak Düzenleyici nedir, toprak düzenleyici gübre ne işe yarar, çeşitleri nelerdir, toprak düzenleyici gübreler nasıl kullanılır, toprak düzenleyiciler nelerdir. Toprak düzenleyici nedir sorunun cevabını anlamak için gübre ile toprak düzenleyici arasındaki farkı anlamak gereklidir. Gübreler topraktan bitkiye geçmesi için kullanılır, toprak düzenleyici ise daha uzun süre toprakta kalıp gübrelerin bitkiye geçmesini kolaylaştırmak için kullanılır. Kaliteli toprak düzenleyiciler toprak kalitesini artırır, gübreler ise genel olarak toprağı bozar. Bundan dolayı da bitki besleme gübrelerinin içerik değerleri ile toprak düzenleyicilerin içerik değerleri birbirinden çok farklıdır. Toprak düzenleyicilere aslında bir tabir yakıştırmak istersek "Toprak Gübresi" diyebiliriz. Üretim amaçlarına göre toprak düzenleyicilerin bir yada birden çok faydaları vardır. Ancak en temel faydalarından bir tanesi yukarıda bahsettiğimiz gibi bitki besleme ürünlerinin, gübrelerin bitkiler tarafından emilimini artırmak ve dengeli bir emilim sağlamak için kullanılır. Toprak düzenleyicilerin faydalarını aşağıda detaylı olarak inceleyeceğiz. Toprak düzenleyici çeşitleri nelerdir dersek toz toprak düzenleyici, katı toprak düzenleyici ve sıvı toprak düzenleyici gibi fiziksel formlarda olan çeşitleri vardır. Organik yada kimyasal toprak düzenleyici çeşitleri vardır. Ülkemizde farklı çeşitlerde üretilen yüzlerce çeşit toprak düzenleyici gübreler vardır. Hangi çeşit toprak düzenleyici daha iyidir, daha faydalıdır konusuna gelince içerik değerlerine bakarak her zaman bunu anlamak kolay değildir. Burada 1. faktör piyasada tanınmış bilindik markaları kullanmanızı tavsiye ederiz. Toprak düzenleyici ürünleri ülkemizde toprak düzenleyici gübre kavramı ile üretilmekte ve satılmaktadır. Yani toprak düzenleyici ile, toprak düzenleyici gübre aynı şeyden bahsetmektedir. Toprak düzenleyicileri bitki besleme gübrelerinden ayıran çok belirgin konular vardır. Mesele piyasada bitki besleme olarak satılan ve içerik değerleri aynı olan bir çok gübre hemene hemen bezner verimsel sonuçlar yaratır. Ancak toprak düzenleyiciler için bu geçerli değildir. Piyasada benzer içerikte bir çok toprak düzenleyici gübre olsa da bunların toprakta oluşturdukları sonuç çok çok farklı olabilir. Çünkü toprak düzenleyici gübrelerde üretim şekli ve malzeme kalitesi topraktaki sonuçları dolayısıyla bitkilerdeki verimi son derece farklı olabilmektedir. Örneğin piyasada içerik olarak en bilinir toprak düzenleyici leonardit malzemesidir. Leonardit toprak düzenleyici gübreler kg fiyatları ucuz olan ama dekar kullanım miktarları fazlalığından dolayı çiftçiye yüksek maliyet yaratıp istenilen sonucu tam olarak veremeyen bir ürün olmasına rağmen ülkemizin kömür madenleri açısından zengin bir ülke olmasından dolayı leonardit malzemesini üreten ve satan firmaların çok olmasından dolayı hiç gündemden düşmez.
Toprak düzenleyici gübre ile "toprak düzenleyici" kavramlarının aynı şeyler olduğundan yukarıda bahsetmiştik. Ülkemizde toprak düzenleyici ürünleri üretmek isteyen üretici firmalar Tarım Bakanlığından tescil belgesi alırken Toprak Düzenleyici Gübre şeklinde tescil belgesi almaktadır.
Organik toprak düzenleyici kavramı Tarım bakanlığından Toprak Düzenleyici üretimi için tescil belgesi alınırken verilen bir kavramdır. İçerik değerlerinde istenilen değerlerinin sağlanması halinde Organik Üretim Lisans belgesine sahip her üretici firma Organik Toprak Düzenleyici tescil belgesini alıp organik toprak düzenleyici üretebilir.
En iyi toprak düzenleyici hangisi dersek, toprağın fiziksel yapısını en çabuk ve en iyi şekilde düzelten, topraktaki gübrelerin dengeli bir şekilde bitkilere geçmesini en iyi sağlayan, bitkilerde en güzel en ideal köklenmesi sağlayan, toprak nemini koruyan ve toprağı en çok gevşeten ve en uzun süreli gevşek bırakan ve sonuç olarak tarımsal üretimde bitkinin verimini ve kalitesini en çok artıran toprak düzenleyici en iyi toprak düzenleyicidir. Piyasada bu kriterlerin daha fazlasını sağlayabilen tek toprak düzenleyici gübre, Rekor Gelişim Organik toprak düzenleyicidir. Bu ürününde üretici firması Rekor Gübre A.Ş dir.
Toprak Düzenleyici kullanımı çoğu zaman hatalı yapılmaktadır. Bunun sebebi toprak düzenleyici ürünleri ni bitki besleme ürünleri ile benzer şekilde uygulanmaya çalışılıyor olmasıdır. Örneğin bir ceviz ağacı, zeytin ağacı, elma ağacı vb. herhangi bir ağaçta toprak yüzeyine saçma yada serpme usulü uygulanacak toprak düzenleyici gübreler, ağacın kök boğazından başlanıp dal izdüşümü dahil tüm alt bölgeye 360 derece alana uygulanır. Halbuki bir çok bitki besleme ürünü gübresi ağaçlarda genel olarak sadece taç yaprakları izdüşümüne halka şeklinde dar bir alana uygulanmaktadır. Görüldüğü üzere toprak düzenleyiciler daha geniş bir alana uygulanmaktadır. Ancak toprak düzenleyiciyi de bitki besleme gübreleri gibi dar bir alana uygularsak tam doğru bir uygulama olmayacağından etkisi bir hayli düşecektir. Tarla bitkilerinde toprak düzenleyici nasıl kullanılır uygulanır dersek eğer yine burada da temel farklar vardır. Tarla bitkilerinde yine yüzeye saçılarak uygulanan toprak düzenleyici gübre ille de tohum yuvasına düşecek denk gelecek bir durum söz konusu değildir. Ancak tarla bitkilerinde örneği bir taban gübresinin tohum yuvasına tam denk gelmesi için mibzer ile ekim aşamasında taban gübresi uygulaması yapılır. Bu yüzden tarla bitkilerinde toprak düzenleyici kullanımı toprağın tüm alanına gelmesi istenir gerekir ve bu yüzden fırfır vb. gübre saçma makinası ile ekim öncesi son toprak işlemi öncesinde uygulanır. Aşağıdaki videolarda "Toprak Düzenleyici Nasıl Kullanılır, nasıl uygulanır" gibi bilgileri detaylı olarak izleyebilirsiniz.
Toprak düzenleyici organik gübre olarak satılan bir ürün yoktur. Gerek çiftçilerimizin gerekse Toprak düzenleyici üretici firmaların bazen telaffuz ettiği bir kavram olsa da aslında söylenmek istenen "Organik Toprak Düzenleyici Gübre" kavramıdır. Çünkü bu ürünlerin tescil belgelerindeki yazan şekli budur.
Toprak düzenleyici ile ilgili yukarıdaki konu başlıkları dışındaki en çok sorular soruları aşağıda cevapları ile birlikte sıralıyoruz.
Toprak düzenleyiciler gübredir ancak bitki besleme gübresi değildir. Toprak düzenleyici uygulaması yapılan toprakta ihtiyaç duyuluyorsa NPK içerikli ve iz element içerikli bitki besleme gübreleri yine verilmelidir. Yani toprak düzenleyici her zaman tek başına yeterli gelmez, bunu iyi bilmek gerekir.
Toprak düzenleyici neden kullanılır, ne işe yarar, faydaları nedir sorularının cevapları "Toprak Düzenleyici" sayfamızın en başında detaylı şekilde açıklanmıştır.
Toprak düzenleyici fiyatları gübrelere göre daha mı ucuzdur yoksa pahalı mıdır diyebilmek için yaptıkları işin aynı olması gerekir, aynı içerikte olması gerekir, aynı sınıfta olması gerekir. Bu yüzden gübre fiyatları ile Toprak Düzenleyici fiyatlarını kıyaslamak doğru değildir. Toprak düzenleyici fiyatlarına, "Toprak Düzenleyici Fiyatları" sayfasından ulaşabilirsiniz.
Topraktaki gübreleri en iyi aldırabilen toprak düzenleyici Rekor Gelişim toprak düzenleyicidir.
Her toprak düzenleyici toprağı gevşetmez, toprağı en iyi şekilde gevşeten toprak düzenleyici Rekor Gelişim toprak düzenleyicidir.
Rekor Gelişim toprak düzenleyici toprak nemliliğini en iyi şekilde korur, toprağı en az 2 yıl boyunca tavlı ve gevşek tutar, yani toprağın sertleşmesini, oturmasını, taban taşı oluşumunu zorlaştırır, geciktirir.
Toprak düzenleyici gübreler tüm bitkilerde, ağaçlarda uygulanır, kullanılır, atılır. Yani Buğday, çeltik, mısır, arpa, yulaf, çavdar, şeker kamışı, pamuk, patates, domates, biber, patlıcan, salatalık, kabak, karpuz, kavun, patates, soğan, sarımsak, pancar, havuç, marul, ıspanak, lahana, pırasa, bezelye, arı otu, semizotu, dereotu, çörekotu, nohut, mercimek, kayısı ağacı, elma ağacı, portakal, zeytin ağacı, limon ağacı, muz, fındık, ceviz ağacı, badem ağacı, şeftali, kiraz ağacı, vişne, armut ağacı, ayva, erik, incir ağacı, dut, nar, üzüm bağı, keçiboynuzu, lavanta, papatya, adaçayı, kekik, biberiye, fesleğen, nar ağacı, Antep fıstığı, Siirt fıstık ağacı, nektarin, erik ağacı, kestane ağacı vb. tüm bitkilerde kesinlikle toprak düzenleyici kullanılması gereklidir.